Site Overlay

CIRI CIRI NYAMUK ANOPHELES PDF

ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor. Quote. Postby Just» Tue Aug 28, am. Looking for ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor. Will be. Penelitian khromosom politen ovarium nyamuk Anopheles sundaicus dun landa-tanda yang konsisten, merupakan ciri-ciri dari setiap lengan khromosom. Vektor penyakit malaria: Anopheles dua yaitu Host Intermediate/penjamu sementara (manusia) dan Host Definitif /penjamu tetap (nyamuk).

Author: Kale Daigis
Country: Congo
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 14 October 2009
Pages: 169
PDF File Size: 3.54 Mb
ePub File Size: 17.57 Mb
ISBN: 290-2-74111-853-7
Downloads: 61867
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akilar

Jangkitan pada manusia berlaku pada telinga, terutama cochlear. NS1 juga dihasilkan dalam bentuk rembesan.

Ensefalitis Jepun

Bagi penyakit Ensephalitis misalnya, sumber utama virus penyebab kepada edaran jangkitan penyakit ini ialah haiwan-haiwan ternakan yang dijangkiti terlebih dahulu, seperti babiarnabkudaayamburung liar dan sebagainya. Japanese encephalitis mempunyai tempoh pengeraman sekitar 5 hingga 15 hari dan kebanyakan jangkitan adalah asymptomatik: Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda.

Beberapa kesan teruk menandakan permulaan penyakit ini pada manusia. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Agen penyebab virus Japanese encephalitis merupakan virus bersampul genus flavivirus; ia berkait rapat dengan virus West Nile dan virus encephalitis St. Ia membantu kemasukan virus ke dalam sel. Istilah Ensefalitis Encephalitis merujuk kepada inflamasi otak, iaitu keradangan atau tindak balas sel-sel otak terhadap serangan kuman-kuman penyakit.

Kecacatan neurological sepanjang hayat seperti pekak, gangguan emosi lability dan hemiparesis mungkin berlaku kepad amerka yang mempunyai kes pembabitan sistem saraf tunjang.

Bahagian luar sampul terbentuk dari protin penyampul E dan merupakan antigen pelindung. Namun sejarah kesihatan di negara ini sudah beberapa kali membuktikan bahawa kecemasan dan kebimbangan itu tidak akan berpanjangan. Babi bertindak sebagai hos penguat dan mempunyai peranan penting dalam epidemiologi penyakit ini.

  IL DISAGIO DELLA POSTMODERNIT BAUMAN PDF

PLASMODIUM by anita lestari on Prezi

Penduduk di kawasan desa berhampiran ladang babi, di lokasi endemik merupakan paling berisiko; Japanese encephalitis jarang berlaku di kawasan bandar. Wabak terpencil berlaku di daerah U.

Ternakan babi dan burung liar merupakan takungan bagi virus; jangkitan kepada manusia mungkin menyebabkan simptom teruk. Tetapi istilah ini biasanya digunakan untuk merujuk kepada keadaan-keadaan inflamasi otak yang disertai oleh kemerosotan atau penyusutan fungsi sel-sel otak. Jangkitan pada babi adalah tidak kelihatan asymptomatikkecuali pada babi bunting, apabila keguguran dan janin cacat adalah turutan biasa.

Demam, pening dan lesu adalah simptom tidak khusus penyakit ini yang mungkin berpanjangan bagi tempoh antara 1 hingga 6 hari. Jarang sekali, tindak balas urticarial boleh berlaku empat hari selepas suntikan. Japanese encephalitis telah dilaporkan Kepulauan Torres Strait dan dua kematian dilaporkan di tanah besar utara Australia pada Sikap ambil mudah tentang kemungkinan berlakunya sesuatu jangkitan, telah pun diakui oleh agensi-agensi kesihatan antarabangsa sebagai faktor utama yang meyebabkan program- program pencegahan gagal dilaksanakan secara berkesan dan berkesan.

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Diambil daripada ” https: Taburan penyakit Ensefalitis Jepun merebak di Asia hingga Maka di antara tanda-tandanya termasuklah sakit kepala, pening, demam yang kuat, merengkok konvulsi atau pengecutan luar kawal yang ekstrim pada otot-otot rangka samada berterusan atau pun berselang-selang, tidak sedarkan diri, dan akhirnya membawa kepada maut.

ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor

Tidak terdapat rawatan khusus bagi Japanese encephalitis dan rawatan hanya sebagai sokongan. Pesakit-pesakit yang mempunyai ketahanan badan yang kuat mungkin boleh pulih tetapi menghadapi risiko hilang ingatan. Dalam kes yang diketahui sesetengah kesan termasuk mual, pening, sakit kepala, demam, muntah, dan kadang-kala buah zakar bengkak.

Tanda yang terjadi semasa tahap encephalitic teruk termasuk leher kejang, cachexia, hemiparesis, kejang dan suhu badan tinggi antara 38 dan 41 darjah Selsius.

  ERAFETTIN ARKAN C PROGRAMLAMA DILI PDF

Antibodi peneuteral bertahan dalam kitaran bagi sekurang-kurangnya dua hingga tiga tahun, dan mungkin lebih lama. Babi bertindak sebagai hos penguat dan mempunyai peranan amat penting dalam epidemiologi penyakit ini.

Jangkitan dengan JEV memberikan kekebalan sepanjang hayat. Manusia, kerbau, dan kuda merupakan hos akhir dan penyakit timbul sebagai encephalitis membawa maut. Salah satu vektor terpenting nyqmuk penyakit ini adalah nyamuk Culex tritaeniorhynchus.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Oleh kerana pesakit-pesakit sendiri boleh menjadi sumber kuman-kuman penyakit, maka sebarang langkah pencegahan haruslah melibatkan usaha merawat, mengawasi dan memantau pesakit-pesakit tersebut, serta melindunginya atau menasihatkan mereka supaya melindungkan diri daripada organisma-organisma vektor yang lain.

Negara yang mempunyai wabak besar di masa lalu, tetapi telah mengawal penyakit ini melalui vaksin, termasuk ChinaKoreaJapanTaiwan dan Thailand. Penggunaan eksplisit et al. Setelah jangkitan penyakit-penyakit itu dapat dibendung atau faktor-faktor penyebabnya dapat dikurangkan, kecemasan dan kebimbangan tersebut akan bertukar menjadi kealpaan dan sikap ambil mudah kembali annopheles amalan hidup sihat.

Genome RNA satu untai positif sense dibungkus dalam kapsid, terbentuk dari protin kapsid.

Virus Japanese encephalitis merupakan virus dari keluarga Flaviviridae. Penyebaran merentasi tembuni telah dilihat. Vektor terpenting adalah C. Ensefalitis Jepun bahasa Jepun: Apabila otak terjejas, secara tidak langsung maka saraf tunjang akan turut terbabit sehingga mewujudkan keadaan yang dipanggil Ensefalomielitis Encephalomyelitis. Di Indonesia virus Japanese Enchepalitis diasingkan dari icri Culex dan nyamuk Anopheles tahun